• Przepisy na chlebek domowy z automatu do pieczenia.

  • Chlebek Graham

  • Barszcz grzybowy na zakwasie babci Marysi.

  • Pierogi ruskie prababci Zeni.

  • Zakwas chlebowy (jeden ze sposobów):
    1. Do dużego słoika wsypujemy 10 dag mąki żytnie razowej typ 2000 z naszego młyna, wlewamy 100ml letniej wody i starannie mieszamy. Nakrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na dobę.
    2. Dosypujemy 10 dag mąki żytniej ale typ 720 i wlewamy 100ml letniej wody i starannie mieszamy. Nakrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na nastepną dobę.
    3. Następnego dnia dosypujemy po 10 dag maki żytniej typ 2000 i 720. Dolewamy 200 ml wody. Po 24 godzinach powinien unosić się wyrazisty kwaskowaty zapach, jeżeli nie to trzeba poczekać dobę lub dwie.
     

Każdy wypiek udany lub nie uzależniony jest od wielu czynników zewnętrznych takich jak: temperatura otoczenia, temperatura mleka, wody czy rozczynu a także przeciągi w domu tak więc moi ,, piekarze” nie rezygnujcie, nie łamcie się. Pieczywo ze sklepu nigdy nie dorówna domowemu bez konserwantów i sztucznych barwników. Wypiek domowy to naturalny i zdrowy sposób na lepsze zdrowe życie. To naprawdę nic trudnego. Uudanych wypieków!!!