Przepisy na chlebek domowy z automatu do pieczenia

Pierwszy krok:
Do maszyny wlewamy roztwór wody i drożdży bądź zakwas, dodajemy mąki, doprawiamy solą, cukrem, przyprawami, dodajemy ziarna, olej i inne dodatki (zależnie od rodzaju chleba).


Drugi krok:
Po włączeniu maszyny przy pomocy drewnianej łyżki (miska maszyny jest pokryta teflonem) trzeba pomóc w mieszaniu przez jakieś 5-10 min. Po usłyszeniu dźwięku należy zamknąć pokrywę maszyny.
Do każdego chlebka można dodawać wszelkiego rodzaju ziarna np. słonecznik, dynia, siemię lniane, kminek, sezam, cebulkę smażoną, śliwkę, zioła…. KOMBINACJA DOWOLNA.


 

Chleb razowy z ziarnami (na drożdżach):
- 320 ml wody (można dolać mleka) temp. Ok. 35 st.
- 6g drożdży
- 200g mąki żytniej typ 720
- 200g mąki żytniej typ 2000
- 150g mąki pszennej typ 500 lub 750
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- ziarna np. słonecznik, orzechy…
- 3 łyżki oleju jadalnego lub smalec

Chleb ciemny z bakaliami (na drożdżach):
- 250g mąki pszennej typ 500 lub 750
- 250g mąki żytniej typ 2000
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 40 g drożdży
- szklanka piwa
- trochę masła, sól
- łyżka miodu
- szklanka bakalii
Chleb pszenno-orkiszowy (na zakwasie):
- 200g mąki pszennej typ 500 lub 750
- 200g mąki orkiszowej
- 150g mąki graham typ 1850
- 200-250 g zakwasu
- łyżka soli morskiej i brązowego cukru
- ok. 150 ml wody

Chałka domowa:
- 450g mąka pszenna typ 500
- jajko
- 25g drożdży
- szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z cytryny
- 3 łyżeczki masła
- sól, olej,