Barszcz grzybowy na zakwasie babci Marysi

Przepis ten udoskonaliła nasza babcia, robiąc go na każdą okazję, a szczególnie na Wigilię.

Delikatny kwaskowaty posmak, brązowo złocisty kolor to nie tylko jego zalety…

Potrzebne produkty:
Zakwas:
0,8l wody przegotowanej
0,4 kg maki razowej i mąki żytniej typ 720 z naszego młyna
1 kromka ciemnego lub jasnego chleba (czerstwa)
4 ząbki czosnku

Wywar:
suszone grzyby 150g
żeberka wieprzowe 0,8 kg
1 marchew, 1 cebula, przyprawy do smaku (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz sól).

Mąkę wsypać do słoja, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i wymieszać.
Dodać kromkę chleba, 4 ząbki czosnku (jeden zmiażdżyć). Jeszcze raz wymieszać, przykryć ściereczką lub nakryć wieczkiem. Postawić w ciepłym miejscu ( temp. pow. 20*C) na 7 dni od czasu do czasu lekko wstrząsnąć.

Po tygodniu ze słoja powinien się wydobywać specyficzny kwaskowaty zapach.
Umyć i namoczyć grzyby na całą noc. Można dodać trochę mleka słodkiego. Pokroić drobno cebule i usmażyć na złocisty kolor. Ugotować wywar na żeberkach wieprzowych i grzybach. Dodać do gotującego się wywaru marchew, usmażoną cebulę i przyprawy do smaku. Gdy wywar będzie gotowy wlać przez gęste sito ukiszony zakwas i zagotować.

Barszcz najlepiej smakuje razem z uszkami.

smacznego :)