Pierogi ruskie prababci Zeni

Historia pierogów naszej babci sięga 3 pokoleń,
przekazywana jest ona każdej gospodyni z grona rodzinnego.
Przepis na ok. 60 pierogów.
 

Potrzebne produkty:

Ciasto:
1 kg mąki ,,500” z naszego młyna
1 jajko
2 łyżki oleju
letnia woda

Okraska:
2 cebule duże
łyżka masła
kawałek boczku

Farsz:
1kg ziemniaków
0,5 kg białego sera
2 cebule
4 łyżki oleju
1łyzka masła
1łyżka cukru
Przyprawy do smaku: pieprz, sól,


Farsz:
Obrać i ugotować ziemniaki. Ugnieść na gładką masę i ostudzić.
W dużej misce rozgnieść ser biały

Ciasto:
Na blacie do wyrabiania ciasta rozsypać mąkę tworząc kopiec. Na środek wbić jajko, wlać szklankę wody (lub więcej) i dodać olej. Wyrobić ciasto, uformować kulkę a następnie podzielić na 3 porcje. Każdą porcje rozwałkować na grubość 4mm a następnie wykrawać kwadraty o szerokości 7 cm na które nakładamy łyżeczkę farszu i składamy ciasto na pół formując kształt pieroga. Do lekko osolonej z dodatkiem paru kropli oleju, gotującej się wody wrzucamy pierogi. Po 3 min od wypłynięcia pierogi nadają się do wyjęcia.

Okraska:
Pokroić drobno cebule i boczek. Wrzucić na rozgrzaną patelnie dodając masło.

Smacznego  :)))